Kroppsideal

Jag ligger i soffan på min lediga dag och kollar på ett riktigt gammalt klippt från Efter tio  med Malou, klippet handlar om kroppsideal och att Agnes Hedengård inte får några jobb som modell för att hon har för stor rumpa och för stort midjemått.

Något som har irriterat många, med all rätt. Jag tittar på Agnes och ser en riktigt smal person, ser inget fel på henne. Hon ser absolut inte sjuk ut, men det finns ju inget överdrivet fett någonstans på hennes kropp. Absolut, hon har en rumpa. Men vilken kille eller tjej gillar inte rumpor? Det gör nog alla.

En annan debatt som många blir upprörda över är: skyltdockor.

skyltdockasmal skyltdocka xl

 

Eftersom jag själv jobbar i klädbutik så vet jag hur svårt det är att hitta skyltdockor (till en vettig peng) som ser ”normala” ut.. Det kan skilja 2500kr från en vanliga skyltdocka (som enligt beskrivning ska kunna ha 38, men i praktiken måste ha 34 för att kläderna ska sitta rätt)! Jag köpte en begagnad skyltdocka som klassas som plus size, en plus size är ju storlek 42 och uppåt kanske enligt deras beskrivning på hemsidorna. MEN jag provade klä dockan jag har här hemma med mina skidkläder, jag satt på henne storlek 38. Och dom passade….. 2117 of Sweden gör även skidkläder i mindre mått mot t.ex deras dottermärke Truenorth, så en 38 hos dom är absolut ingen stor 38.. Jag personligen hade gärna endast haft isåfall plus size-skyltdockor för dom ser mer normala ut än dom dockorna jag har i butiken idag. Sedan finns det givetvis olika fabrikörer som gör skyltdockor och alla mått är olika på deras dockor (lika som vi människor) men jag har inte sett en enda docka som skulle se bra i storlek 38. Dock är det inte hållbart att köpa nya dockor när man redan har ett 20-tal skyltdockor så tyvärr kan vi inte göra det. MEN jag tror ingen person som jobbar i butiker kan vara stolta över hur dockorna ser ut i deras butiker.

MEN får jag chansen att någon gång öppna en egen butik kommer jag försöka ha en mix av olika skyltdockor i olika storlekar, för nu finns det faktiskt (tack vare efterfrågan) smala dockor, rundare dockor, vältränade dockor osv osv. För det finns ingen kropp som ser likadan ut och man måste faktiskt rikta sig till alla individer, och inte utesluta någon.

 

vi alla människor är perfekta på olika sätt.

vi måste lära oss att försöka älska det vi har!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *